شناخت قطعات ظرفشویی و عملکرد آنها
عنوان : شناخت قطعات ظرفشویی و عملکرد آنها
برای مشاهده فیلم آموزش شناخت قطعات ظرفشویی و عملکرد آنها کلیک کنید.
میکروسوییچ درب :
تایمر الکترومکانیکی :
تایمر را می توان عامل اصلی اجرای برنامه های شستشو در یک ماشین ظرفشویی اتوماتیک دانست. به وسیله این قطعه هر یک از قطعات الکتریکی ماشین مانند شیر برقی ، هیدرواستات ، پمپ تخلیه ، المنت (هیتر) ، موتور و… در زمان مناسب به انجام وظیفه طراحی شده خواهند پرداخت.
تایمر از دو قسمت موتور تایمر و جعبه اتصالات تشکیل شده است. موتور تایمر در واقع بویینی است که با برق ۲۲۰ ولت ، میدان مغناطیسی لازم جهت به چرخش در آوردن چرخ دنده ها و در نهایت شافت اصلی را برعهده دارد. توسط این بوبین و چرخ دنده ها ، گشتاور لازم جهت به چرخش در آوردن توپی در میان کنتاکتهای مربوطه ایجاد می گردد. جعبه اتصالات قسمتی است که در آن تمامی فیشهای متصله به تایمر با توپی در حال چرخش درگیر می شوند.
توپی تایمر استوانه ای است که بر روی آن زایده های متعددی طراحی شده است. برخورد هر یک از زایده های توپی با یکی از تیغه های درون تایمر ، موجب برقدار شدن یکی از اجزاء الکتریکی ماشین می شود و مادامی که توپی از وضعیت فعلی خود خارج نشده ، آن قطعه به عمل خود ادامه خواهد داد اما با حرکت محور اصلی تایمر و در نتیجه خروجی توپی از وضعیت قبلی ، زایده مربوطه نیز از تیغه مورد نظر جدا شده و برق آن قطعه الکتریکی قطع خواهد شد.
برد الکتریکی قطعات ماشین ظرفشویی :
یکی از مهمترین قطعات ماشین ظرفشویی، برد الکتریکی است. وظیفه برد الکتریکی در ماشین ظرفشویی فرمان دادن به قطعات مختلف ماشین ظرفشویی در طی فرآیند شستشو است. در صورت وجود اتصالی در سیمکشیهای ماشین ظرفشویی اولین قطعهای که ممکن است دچار آسیب شود، برد الکتریکی آن است. لازم به ذکر است بدانید هنگام بروز مشکلات مختلف در قطعات ماشین ظرفشویی برد الکتریکی ارورهای مختلفی را در صفحه نمایش دستگاه ظاهر میکند. این ارورها کاربر را از وجود آن مشکلات آگاه مینماید.
درخت سیمکشی:
درون ماشین ظرفشویی، درخت سیمکشی وجود دارد که باعث هدایت و انتقال فرمانهای صادر شده از برد به قطعات ماشین ظرفشویی میشود.
کلید روشن و خاموش :
شیر برقی در قطعات ماشین ظرفشویی :
شیر برقی در ماشین ظرفشویی از قسمتهای مختلفی مانند صافی آب ورودی، اتصال آب ورودی، بدنه، لاستیک فشارشکن، خروجی آب و… ساخته شده است. همانطور که میدانید، ماشین ظرفشویی برای انجام کار خود به آب نیازمند میباشد. نقش این قطعه از ماشین ظرفشویی، کنترل میزان آب وارد شده به دستگاه است.
عمل ورود آب به داخل ماشین توسط شیر برقی و با استفاده از اصول اولیه عملکرد رله های مغناطیسی انجام می شود. با اتصال برق به بوبین شیر برقی ، در داخل آن مغناطیس به وجود آمده ، اهرم فلزی را به سمت داخل خود جذب و با این عمل ، لاستیک سر اهرم از منفذ شیطانک جدا می شود. آب از مسیر ورود ، داخل شیر برقی و پس از آن به سمت جاپودری هدایت می شود.
عبور آب از شیر برقی مادامی که برق سیم پیچ قطع نشده است ادامه خواهد داشت ولی با قطع برق (که توسط عمل کلید داخل هیدرواستات انجام می شود) و با فشار فنر پشت اهرم فلزی ، لاستیک سر اهرم ، منفذ وسط شیطانک را مسدود نموده و تنفس شیر برقی قطع می شود. به همین دلیل آب مجدداً در پشت شیر برقی متوقف شده و در انتظار اتصال مجدد برق به سیم پیچ شیرالکتریکی خواهد ماند.
آکوا استاپ :
این قطعه از قطعات ماشین ظرفشویی آب ورودی به داخل دستگاه را کنترل می کند. عمل شیر برقی به وسیله ی قطع و وصل جریان الکتریکی که توسط هیدروستارت انجام می شود شیر برقی از قطعاتی تشکیل شده است: خروجی آب، هسته فلزی متحرک، ممبران، سیم پیچ مقاومت، صافی آب ورودی، اتصال آب ورودی، بدنه شیر برقی، لاستیک فشار شکن، فنر، لاستیک سر هسته
ایر بریک (ایرگاید) :
فلومتر :
هیدروستات :
این قطعه، کنترل کننده میزان سطح آب ورودی به دستگاه است و از خروج و نشت آب از درون دستگاه جلوگیری میکند. در هر ماشین ظرفشویی دو عدد هیدروستات وجود دارد که در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. هنگام خالی بودن دیگ ماشین ظرفشویی، در حین پر شدن دیگ ماشین ظرفشویی و در زمانی که دیگ ماشین ظرفشویی به صورت کامل پرشده باشد، عملکرد خود را انجام میدهد.
جت پمپ (موتور شستشو) در قطعات ماشین ظرفشویی :
در بین قطعات ماشین ظرفشویی، این قطعه نقش مهمی در دستگاه دارد. خراب شدن آن باعث ایجاد مشکلات مختلفی مانند تمیز شسته نشدن ظرفها میشود. وظیفه موتور شستشو در ماشین ظرفشویی این است که طی فرآیند شستشو ظرفها، محلول شستشو موجود در ظرفشویی را با فشار بالا به طرف ظرف اسپری میکند و باعث تمیز شدن آنها میشود.
غلطک قفسه و محور ماشین ظرفشویی:
در کنار قفسه موجود در ماشین ظرفشویی، قطعه دیگری به نام غلطک وجود دارد. غلطک باعث راحتتر حرکت کردن قفسه به سمت داخل و بیرون میشود. استفاده طولانی مدت از ماشین ظرفشویی ممکن است باعث خراب شدن این غلطک شود. به همین دلیل، لازم است در هر بار استفاده از ماشین ظرفشویی، غلطک آن چک کنید. باید در صورت خراب شدن با غلطک سالم و اصل تعویض شود. چون خراب شدن این قطعه باعث بروز مشکلات مختلفی مانند بسته نشدن درب ماشین ظرفشویی، نشت کردن آب از ماشین ظرفشویی، درست تخلیه نشدن آب، خوب شسته نشدن ظرفها و… شود.
افشانک :
فیلتر در قطعات ماشین ظرفشویی :
هنگام استفاده از ماشین ظرفشویی ابتدا لازم است تمام مواد غذایی موجود در ظرفها را تمیز کنید و سپس آنها را در دستگاه قرار دهید. اما با وجود پاک کردن ظروف گاهی ممکن است مواد غذایی مختلف همچنان بر روی آن باقی مانده باشد و به درون ماشین ظرفشویی راه پیدا کند. برای جلوگیری از انسداد قطعات ماشین ظرفشویی به دلیل گیر کردن مواد غذایی در مسیر پمپ تخلیه فیلترهایی وجود دارد. هنگام حرکت محلول شستشو به سمت پمپ تخلیه باعث تمیز شدن محلول شستشو میشود.
لازم به ذکر است بدانید در ماشین ظرفشویی دو نوع فیلتر کف و لولهای وجود دارد.
المنت :
نقش این قطعه در بین قطعات ماشین ظرفشویی این است که آبی را که از پمپ شستشو عبور میکند، گرم نماید.
شستشوی ظروف کثیف با آب سرد ، عملاً بازده و راندمان را کاهش داده و شستشو کیفیت چندانی نخواهد داشت. به همین جهت برای شستشوی بهتر با آب گرم وجود المنت (هیتر) در ظرفشویی الزامی است. المنت ماشین ظرفشویی از نظر ساختمان بسیار شبیه المنت آبگرمکن برقی است. ابتدا سیم کرم آلومینیوم و یا کرم نیکل را درون خاک چینی قرار داده و بر روی آن روکش فلزی (ترجیحاً ) فولادی نصب می کنند. محل استقرار المنت ، قسمت تحتانی مخزن اصلی لباسشویی (چلیک) است. جهت آب بندی المنت از یک لاستیک که بین دو صفحه فلزی فشرده می شود بهره می برند.
از آنجا که المنت توسط یک قطعه لاستیکی آب بندی می شود ، هرگز نباید المنت را در شرایطی که ماشین فاقد آب است برقدار نمود. اگر ظروف شسته شده ، خوب تمیز نمی شوند ، یکی از علل ممکنه می تواند سوختن المنت باشد. المنت را می توان توسط چراغ سری (شکل ۱۰-۳) ، و یا آومتر (۱×R) تست نمود.
سنسور دما:
سنسور دما با رسیدن دما آب به میزان مشخص شده، دستور قطع کردن المنت حرارتی ماشین ظرفشویی را به برد الکتریکی میدهد.
جاپودری و جا مایع جلا :
درون این مخزن دو جایگاه برای ریختن مایع جلا دهنده و ریختن پودر ماشین ظرفشویی موجود است.
پمپ تخلیه :
پمپ تخلیه وظیفه خروج آب کثیف تولید شده در ماشین ظرفشویی را برعهده دارد.
با اتصال برق به سیم پیچ پمپ ، میدان مغناطیسی اصلی شکل گرفته و در حلقه های اتصال کوتاه مسی ، ولتاژ القایی به وجود می آید. تحت اثر ولتاژ القائی در این حلقه ها ، جریان جاری شده و در نتیجه میدان مغناطیسی جدیدی ظهور می کند.
روتور تحت تأثیر دو میدان موجود (همانند موتورهای آسنکرون) ، به چرخش در آمده و از آنجا که پروانه همزن با آن کوپل شده است ، عمل تخلیه آب ، آغاز می شود. یقیناً متوجه این مسئله شده اید که نوع موتور به کار گرفته شده در پمپ تخلیه ماشین لباسشویی، موتور با قطب چاکدار است.
هرگاه در ظرفشویی ، عمل شستشو به صورت کامل انجام شود اما آب کثیف تخلیه نگردد ، به طور قطع مشکل از پمپ تخلیه است. که بعد از تخلیه آب ظرفشویی ، پمپ را از بدنه ماشین جدا ساخته و به بررسی عیب بپردازید.
در برخی موارد خود سیم پیچ سوخته و یا نیم سوز است اما در موارد دیگر ، ورود اجسام سخت به پروانه همزن ، مانع عملکرد پمپ می شوند که با خارج ساختن این مواد از پمپ ، مشکل ماشین نیز رفع خواهد شد
مخرن نمک و رزین و شیر برقی احیا :
رسوبات و کلسیم منیزم موجود در آب (سختی آب) باعث ایجاد لکه روی ظروف پس از شستشو در ماشین ظرفشویی میگردد. جهت جلوگیری از این لکه ها و نرم شدن آب سخت نیاز به یک سیستم سختی گیر میباشد که ظرف نمک در ماشین ظرفشویی وظیفه این کار را برعهده دارد. ظرف نمک ماشین ظرفشویی تشکیل شده از چند قسمت میباشد که قسمت رزین وظیفه گرفتن سختی آب و کلسیم منیزیم موجود در آب را برعهده دارد. جهت شستشوی رزین کثیف شده در انتهای هر بار کارکرد دستگاه شیربرقی ظرف نمک به مدت چند ثانیه باز شده و محلول آب و نمک رزین را شستشو میدهد و همزمان پمپ تخلیه دستگاه آب خروجی از ظرف نمک را تخلیه مینماید. در صورتی که در ماشین ظرفشویی نمک ریخته نشود به مرور رزین ظرف نمک آغشته به املاح شده و دیگر نمیتواند سختی آب ورودی به ماشین ظرفشویی را جذب نموده و در نتیجه باعث ایجاد لکه و خط وخش روی ظروف شده و کیفیت شستشو دچار افت قابل توجهی خواهد شد. ظرف نمک باید به طور مرتب و هر زمان که چراغ نمایشگر نمک روی صفحه نمایش ماشین ظرفشویی روشن شد شارژ گردد و در هربار شارژ مخزن نمک باید حدود یک کیلوگرم نمک مخصوص ماشین ظرفشویی داخل مخزن ریخته شود. حتما پس از ریختن نمک داخل مخزن با یک قاشق بلند چوبی یا پلاستیکی نمک ها را داخل مخزن هم بزنید تا در تمام قسمت های مخزن ظرف نمک پخش گردد.
نکته 1 : بعد از هربار شارژ کردن ظرف نمک ماشین ظرفشویی یکبار دستگاه را بدون ظرف در یک برنامه کوتاه راه اندازی کنید تا نمک هایی که هنگام شارژ کردن مخزن به بیرون میریزد شسته شده و داخل کابین باقی نماند زیرا باعث زنگ زدگی کابین میگردد.
نکته 2 : بهتر است از نمک های سفید بلوری دانه درشت برای ماشین ظرفشویی استفاده شود و ترجیحا از استفاده از نمک های پودری یا نمک های دارای دانه های آبی پرهیز نمایید.
سنسور تشخیص کثیفی :
سنسور کثیفی آب از یک گیرنده و فرستنده مادون قرمز تشکیل شده این دو سنسور بر روی یک برد U شکل مونتاژ شده و روبروی یکدیگر قرار می گیرند .
در هنگام کار دستگاه مقداری آب از میان این برد U شکل عبور داده می شود ، همزمان پالسی فرکانس دار را به فرستنده منتقل و رفتار سیگنال دریافتی در سنسور گیرنده را به خوبی مورد تحلیل قرار می دهد .
به این صورت که برد الکترونیکی دستگاه میزان سرعت و دقت سیگنال جابه جا شده را بررسی و در نتیجه کثیفی را تشخیص داده و نتایج را بر روی برنامه ی شستشو اعمال می کند .
برد اصلی ماشین ظرفشویی با توجه به میزان تشخیص سنسور و کثیفی آب می تواند مدت زمان شستشو و تعداد دفعات آبکشی و دمای آب را به اندازه ۳ بار دیگر هم اضافه کند، به این صورت سنسور تشخیص آلودگی آب تاثیر خود را بر روی برنامه ی شستشوی ماشین لباسشویی میگذارد.
فلوتر سوییچ :
یکی از قطعات ماشین ظرفشویی، میکروسوئیچ است. جایگاه میکروسوئیچ فولوتر ظرفشویی در قسمت پایین و کف دستگاه است. در صورت وجود نشتی در ماشین ظرفشویی، آب خارج شده از دستگاه به قسمت پایین و کف سینی هدایت شده و باعث بالا رفتن شناور یونولیتی میشود. با بالا رفت شناور یونولیتی، عملکرد میکروسوئیچ شروع میشود و فرمانهای آب ریزی در ماشین ظرفشویی را به برد الکتریکی انتقال میدهد.
برای آموزش رایگان می توانید به سایت مرکز فنی و حرفه ای شهرری مراجعه و در کارگاه لوازم خانگی فرخی ثبت نام کنید.
برای ثبت نام در مرکز فنی و حرفه ای بر روی لینک روبرو کلیک کنید : www.reytvto.ir
ارتباط با ما :
آدرس :
شهر ری – خیابان رجایی – سه راه ترانسفو – خیابان انبار نفت – مرکز آموزش فنی و حرفه ای شهر ری – کارگاه لوازم خانگی فرخی
تلفن : 02155209679
تهران -خیابان آزادی – بین خیابان یادگار امام و استاد معین – روبروی متروی دکتر حبیب الله – نبش کوچه نور پاش طبقه دوم – آموزشگاه توانگران تلاشگر
تلفن : 02166067806